Zvezdara Teatar Početna Nazad
 

DUŠAN KOVAČEVIĆ 
 

Dusan Kovacevic

 


 Maratonci trče počasni krug

Radovan III

Šta je to u ljudskom biću što ga tera prema piću

Proleće u januaru

Svemirski zmaj

 

 

 

 

 

 

Luminacija na selu

Sabirni centar

Balkanski špijun

Sveti Georgije ubiva aždahu

Klaustrofobična komedija

Profesionalac

 

 

 

 

 


Urnebesnatragedija

Lari Tompson - tragedija jedne mladosti

Kontejner sa pet zvezdica

Doktor Šuster
Generalna proba samoubistva

 

 

 

 

 

 

Život u tesnim cipelama

Kumovi

Rođendan gospodina Nušića

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dušan Kovačević je rođen 12.jula 1948. godine u Mrđenovcu pored Šapca. Osnovnu školu je završio u Šapcu, a gimnaziju u Novom Sadu 1968. Godine. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju je studirao u Beogradu; diplomirao je na odseku Dramaturgije 1973. godine.

Od 1973. godine je član Udruženja književnika Srbije.

Od 1973. do 1978. godine radi kao dramaturg za Dramski program TV Beograd. U periodu između 1986-1988. godine radi kao docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od 1998. godine je direktor Zvezdara teatra u Beogradu.

Oktobra 2000. godine izabran je za dopisnog člana SANU.
2010. izabran je za redovnog člana SANU.

U periodu 2005. i 2006. godine bio je ambasador Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije u Portugalu.

Oženjen je i ima sina i kćerku.

Živi i radi kao profesionalni pisac u Beogradu.

Dušan Kovačević napisao je drame:


Maratonci trče počasni krug (1973), Radovan Treći (1973), Šta je to u ljudskom biću što ga vodi prema piću (1976), Proleće u januaru (1977), Svemirski zmaj (delo za decu u stihu) (1977), Limunacija na selu (1978), Sabirni centar (1982), Balkanski špijun (1983), Sveti Georgije ubiva aždahu (1986), Klaustrofobična komedija (1987), Profesionalac (1990), Urnebesna tragedija (1991), Lari Tompson - tragedija jedne mladosti (1996), Kontejner sa pet zvezdica (1999), Doktor Šuster (2001), Dinar po dinar (2005), Generalna proba samoubistva (2008), Život u tesnim cipelama (2011), Kumovi (2012).

Režirao je u praizvedbi, u Zvezdara teatru svoje pozorišne komade: Klaustrofobična komedija, Profesionalac, Urnebesna tragedija, Lari Tompson, Kontejner sa pet zvezdica, Doktor Šuster, Generalna proba samoubistva, Život u tesnim cipelama i Kumovi.

Pisac je filmskih scenarija:


Beštije (1976, režija Ž. Nikolić), Poseban tretman (1978, režija G. Paskaljević), Ko to tamo peva (1980, režija S. Sijan), Maratonci trče počasni krug (1981, režija S.Sijan), Balkanski špijun (1984, režija D. Kovačević i B. Nikolić), Sabirni centar (1990, režija G. marković), Podzemlje - Undergraund (1995, režija E. Kusturica), Urnebesna tragedija (1995, režija G. Marković), Profesionalac (2003, režija D. Kovačević), Sveti Georgije ubiva aždahu (2009, režija Srdjan Dragojević)

Za televiziju je napisao TV drame:


Povratak lopova (1974), Dvosobna kafana (1975), Zvezdana prašina (1976); i TV serije: Čardak ni na nebu ni na zemlji- 13 epizoda po 45 minuta (1976), Bila jednom jedna zemlja – 6 epizoda po 60 minuta (1995).

Napisao je radio drame:


828 kilometara severno od prve varoši (1970) i Bio čovek (1970).

Drame Dušana Kovačevića igrane su u pozorištima u istočnoj i zapadnoj Evropi, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Iranu, Novom Zelandu.

Samo u beogradskim profesionalnim pozorištima odigrano je preko 2.500 predstava koje je gledalopreko 1,5 miliona gledalaca.

Sve njegove drame rađene za pozorišta emitovane su mnogo puta na televiziji, kao snimci pozorišnih predstava ili kao predstave adaptirane za televiziju.

Drame su mu preveden na: nemački, engleski, francuski, italijanski, ruski, češki, slovački, grčki, poljski, makedonski, švedski, finski, mađarski, rumunski, bugarski, kineski, slovenački, španski, katalonski, persijski, portugalski.

Filmovi Dušana Kovačevića prikazivani su u mnogim zemljama sveta i na mnogim filmskim festivalima.

Njegove drame: Radovan Treći, Profesionalac, Klaustrofobična komedija i filmovi: Maratonci trče počasni krug, Balkanski špijun, Sabirni centar, Podzemlje, Urnebesna tragedija i Profesionalac, doživeli su veliki broj video i DVD izdanja.

Nagrade:


Dušan Kovačević je nagrađen mnogim profesionalnim, pozorišnim i filmskim nagradma u zemlji; između ostalih to su četiri Sterijine nagrade i Sterijina nagrada Vršca za najbolju komediju, dve Nagrade Branko Ćopić, Nagrada Joakim Vujić, Nagrada Miloš Crnjanski, Nagrada Marin Držić, Oktobarska nagrada Beograda, dve Zlatne arene, Nagrada Vjekoslav Afrić, Stjepan Mitrov Ljubiša, Grad teatar Budva i druge.

Dobitnik je mnogih međunardnih nagrada: dva Gran Prija za scenarija filmova Balkanski špijun i profesionalac na Filmskom festivalu u Montrealu, Nagrade međunarodnog žirija kritike za najbolji film- FIPRESCI, u Montrealu za Profesionalca, Nagrade za najbolji scenario i najbolji film na Međunarodnom festivalu u Viljaredju, Gran pri međunarodnog festivala u Instanbulu za najbolji scenario, Zlatni vitez za najbolji film na Festivalu Pravoslavnog i Sveslovenskog filma u Irkutsku- Rusija, takođe za Profesaionalca, scenario za Profesionalca bio je nominovan među 6 najboljih evropskih scenarija za 2003. od strane EFA ( Evropske Filmske Akademije) u Berlinu, Čeplinove nagrade u Veveju za film Ko to tamo peva, Prve nagrade na TV festivalu u Kanu, Zlatne palme na Kanskom festivalu za podzemlje-Undergraund, zatim nagrada filmskih festivala u Valensiji, Marseju, Beču, u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, i drugim.

Film "Ko to tamo peva" proglašen je za najbolji film jugoslovenske kinematografije nastao od 1945-1995.

Knjige sa Dušanovim dramama i romani Bila jednom jedna zemlja i Meda peva bluz objavljene su u mnogim izdanjima u našoj zemlji, kao i prevedene u inostranstvu. Objavljen mu je i Kalendar za godine koje su prošle, kao knjiga pesama i knjiga priča: 20 Srpskih podela.

Kao mali dodatak:


"Sveti Georgije ubiva aždahu" izveden je u Grčkom Nacionalnom teatru u Atini u februaru 1995. godine kao prvi ikad izveden srpski komad u Grčkoj.

"Profesionalac" je izveden u 34 inostrana pozorišta, pa i u prestižnom pariskom Theatre de la Villeu u januaru 2004.

Ta drama je prevedena i na katalonski jezik, jer je u aprilu 2005. doživela svoju premijeru u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni.

Profesionalac je preveden na persijski jezik doživeo svoju premijeru u Teheranu; igran i u Argentini, a Lari Tompson na Novom Zelandu.

Nekoliko prethodnih godina izvedene su i premijere: Balkanskog špijuna u Novom Sadu, Somboru i u Atini, Doktora Šustera u Sarajevu i u Bugarskoj; U Madjarskoj je izvedena drama: Maratonci trče počasni krug, u Montrealu Profesionalac, u Kruševcu Zvezdana prašina, u Varšavi Profesionalac u pozorištu i na TV, Radovan III u Ateljeu 212 u Beogradu, Sveti Georgije ubiva aždahu u Banja Luci, Urnebesna tragedija u Bugarskoj i Rumuniji, Profesionalac, ponovo u Parizu, u Bragi, u Portugalu, u Fribourgu, Švajcarska; Sabirni centar u Šapcu i u Subotici, Generalna proba samoubistva u Beogradu, film Sveti Georgije ubiva aždahu premijerno prikazan u Beogradui u mnogim gradovima Srbije.

Balet Ko to tamo peva u Narodnom pozorištu u Beogradu izveden je na osnovu libreta-scenarija za film Ko to tamo peva i uspešno se izvodi već nekoliko sezona i gostuje po svetu.

Maratonci trče počasni krug izvedeni su i kao mjuzikl u Beogradu i kao opera u Austriji.

 

2014 (c) Zvezdara teatar

O ZVEZDARA TEATRU  |  PREDSTAVE  |  REZERVACIJE KARATA  |  BIOGRAFIJE  |  PRESS KLIPING  |  KONTAKT